Menu Sluiten

Rapport StadvdToekomst-BNA

Rapport StadvdToekomst-BNA

Stel dat we in Nederland de bestaande stad verder verdichten, de stedelijke bereikbaarheid verder onder druk komt te staan, en dat de energietransitie en klimaatverandering doorzetten. Hoe kunnen ruimtelijk professionals en beleidsmakers, marktpartijen en betrokken burgers dan een positieve bijdrage leveren aan het denken over de leefbare stad van de toekomst? Met een heuse beweging waarin meer dan 150 mensen bijna een jaar lang ontwierpen, meedachten, discussieerden en van elkaar leerden is er op dit punt een doorbraak bereikt in het denken over de toekomst van de stad.

In 2018 studeerde een breed opgezet netwerk van ontwerpers en experts op de grote uitdagingen en transitieopgaven waar Nederland voor staat. Tien ontwerpteams in uiteenlopende samenstelling onderzochten wat het verbeelden van de stad van de toekomst kan betekenen voor de ruimtelijke inrichting ervan. Met behulp van ontwerpend onderzoek werden ruimtelijke analyses gemaakt en visies ontwikkeld op de toekomst van de vijf aangewezen studiegebieden. Dit creatieve proces hielp alle betrokkenen de luiken open te zetten en met een frisse blik te kijken naar de stad en de grote transitieopgaven.

Deze ‘blauwdruk’ geeft een korte inkijk in de ‘lessons learned’ uit deze ontwerpstudie, die voor alle professionals en betrokkenen bij stedelijke ontwikkeling interessant zijn.

De studie was een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, de TU Delft, Vereniging Deltametropool, de gemeenten Amsterdam,

Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Directoraten-generaal Mobiliteit, Ruimte en Water en Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van BZK.

Voor meer informatie over het project neem contact op met BNA Onderzoek: 020 5553651, bna-onderzoek@bna.nl

Het boek over de ontwerpstudie (ISBN 9789492474193) is te verkrijgen via de BNA.nl/shop, Uitgeverij Blauwdruk en de vakboekhandel.

Tags: BNA, Wonen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit document.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *