De overheid probeert de uitstoot van broeikasgassen te verlagen met diverse beleidsinstrumenten, waaronder financiële instrumenten die de uitstoot beprijzen. De prijs die betaald wordt voor…
Extra opwekken van duurzame elektriciteit en tegelijk stimuleren van meer vraag naar elektriciteit in de industrie. Dat zijn de twee kernpunten waarop de overheid zich…
De afgelopen jaren zijn ruim 7 miljoen slimme meters verspreid onder Nederlandse huishoudens. Deze geven, in combinatie met een zogeheten energieverbruiksmanager, feedback aan huishoudens over…
De eerste besluiten in de kabinetsformatie moeten gaan over een aantal cruciale keuzes in het klimaatbeleid. Uitbreiding van de infrastructuur voor elektriciteit en waterstof is…
Projecten voor opwekken van duurzame elektriciteit kunnen gemakkelijker tot stand komen als de energie direct lokaal wordt gebruikt of opgeslagen. Dergelijke ‘systeemintegratie’ kan het probleem…
In het Klimaatakkoord 2019 wordt van de dertig energieregio’s verwacht dat zij in 2030 35 terawattuur (TWh) aan elektriciteit opwekken uit grootschalige zonne- en windenergie…
In steeds meer gemeenten ziet het ECW plannen of initiatieven ontstaan voor warmtenetten in combinatie met opslag van warmte. Dit merken we ook bij de…
De laatste maand van het jaar 2020 was er een van uitersten voor de energieopwekking met wind en zon. December toonde een piek van 32…
In de achterliggende maanden hebben de energieregio’s een concept Regionale Energie Strategie (RES) opgesteld. De regio’s tonen een grote bereidheid om bij te dragen aan…